Ρ α ν τ ε β ο ύ   σ τ ο   Κ Ο Ν Α Κ Ι

Γιάννης & Δημήτρης Σταυρακάκης (ΜΕΡΤΖΑΝΗΔΕΣ)

 

Ο Γιάννης και ο Δημήτρης Σταυρακάκης γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στ’ Ανώγεια της Κρήτης. Ο Γιάννης το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας του Μερτζάνη γεννιέται στις 15/6/59 και ο Δημήτρης λίγα χρόνια αργότερα στις 3/6/61. Είναι δυο αδέλφια που συμπορεύτηκαν για πολλά χρόνια σε κοινούς σκοπούς και δραστηριότητες. Από μικροί δεμένοι με τον ορεινό όγκο του Ψηλορείτη βιώνουν την κάθε στιγμή τα ήθη και τα έθιμα του χωριού. Η κρητική μουσική, το τραγούδι, οι μαντινάδες και ο χορός είναι αναπόσπαστα στοιχεία της καθημερινής ζωής τους. Μ’ αυτά τα χαρακτηριστικά τα δυο αγόρια μεγάλωναν στ’ Ανώγεια με τους γονείς και τα αδέλφια τους.

 

Ήρθε η ώρα και η στιγμή όμως που ο κρητικός χορός έγινε όχι μόνο τρόπος έκφρασης αλλά και τρόπος ζωής για τους δυο νέους. Τα χρόνια πέρασαν και αναζητώντας μια καλύτερη ζωή έφυγαν απ’ το χωριό. Ο Δημήτρης σε ηλικία 13 ετών μόλις έχει τελειώσει το δημοτικό σχολείο φεύγει για να εργαστεί στην Αθήνα. ο Γιάννης ολοκληρώνει τις τάξεις του γυμνάσιου και στα 18 του (’77) βρίσκεται και εκείνος στην Αθήνα για να δουλέψει. Αποχωρίστηκαν τον τόπο και την οικογένεια τους κατάφεραν όμως με τη δυναμική τους προσωπικότητα να δημιουργήσουν στην μεγαλούπολη τη δική τους συντρόφια.

 

Μεγαλωμένοι με τις τοπικές συνήθειες των ανωγείων, συναναστρέφονται με συντοπίτες τους και τολμούν να δημιουργήσουν κάτι ολότελα δικό τους. Απ’ το 1977 ο Γιάννης Σταυρακάκης έχει συναντήσει το συγχωριανό του Δημήτρη Μαυρόκωστα στην Αθήνα και χορεύουν μαζί αποδεικνύοντας το πάθος τους για το χορό. το 1979 αποφασίζουν από κοινού να ανοίξουν την πρώτη σχολή χορού για να διδάξουν στη νέα γένια τον κρητικό χορό και ιδίως την ανωγειανή ιδιαιτερότητα. Ύστερα από τρία χρόνια ο Γιάννης και ο Δημήτρης Σταυρακάκης, ο Δημήτρης Μαυρόκωστας και ο Μηνάς Πασπαράκης δημιουργούν ένα χορευτικό συγκρότημα και ξεκινούν να εμφανίζονται σε εκδηλώσεις που οργάνωναν οι πολιτιστικοί φορείς των απόδημων Κρητών σε όλη την Ελλάδα. το συγκρότημα έφερε το όνομα του γενέθλιου τόπου τους <<Ανωγειανό χορευτικό συγκρότημα>>. Άλλοτε δεμένοι στη γη άλλοτε στον αέρα σαλεύοντας πλημμυρισμένοι από έμπνευση εκτελούν χορευτικά το συναισθηματικό τους δεσμό με τη μουσική και την παράδοση. γυρίζουν τον κόσμο από χώρα σε χώρα και πιστοί στο χρέος ενδεδυμένοι την παραδοσιακή φορεσιά και με τις <<Κρήσσες>> συντρόφια παρουσιάζουν την μεγαλοσύνη του κρητικού χορού. κερδίζουν φίλους και θαυμαστές στη Γαλλία, στην Αγγλία, στην Ελβετία, στη Λιβύη , στο Γιοχάνεσμπουργκ. Επαινούνται για το έργο τους τιμούνται για την προσφορά τους και συνεχίζουν…………. . Με στόχο να διατηρήσουν και να διαδώσουν όσα διδάχτηκαν στον τόπο που γαλουχηθήκαν.

 

Δημιούργησαν σχολές εκμάθησης κρητικών χορών… στο σύνολο τους 12… και μάλιστα σε όλη την Αθήνα. Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι τότε στην Αθήνα δεν υπήρχαν αντίστοιχες σχολές χορού και οι πολιτιστικοί σύλλογοι δεν εκτελούσαν το έργο εκμάθησης κρητικών χορών. Η πρωτοτυπία του έργου τους αναδεικνύει και την μεγάλη προσφορά τους στη διάδοση της παράδοσης. Ωστόσο, παράλληλα με τις δικές τους χορευτικές σχολές ανέλαβαν και το χρέος της διδασκαλίας χορού πολλών παιδιών μελών πολιτιστικών συλλόγων. Το 1986 ο δ. Μαυρόκωστας αποφασίζει να επιστρέψει στην Κρήτη για να συνεχίσει το έργο του. Στα χρόνια που ακολούθησαν ο Γιάννης και Δημήτρης Σταυρακάκης εξακολουθούν να διδάσκουν τη μαγεία των κρητικών χορών στις σχολές τους στην Αθήνα και πολλά παιδιά ακολουθούν το παράδειγμα τους. όντας ανήσυχα πνεύματα τα δυο αδέλφια παράλληλα με τις χορευτικές σχολές που διατηρούν έως το 1996 κάνουν ένα βήμα μπροστά στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Το 1990 γίνονται ιδιοκτήτες του κρητικού κέντρου <<Κονάκι>> που λειτουργούσε απ’ το 1954. Δίνουν νέα πνοή στο χώρο. . το επονομάζουν <<Νέο Κρητικό Κονάκι>> επιδιώκοντας να δημιουργήσουν μια φιλόξενη φωλιά του κρητικού χορού, της κρητικής πολιτιστικής δράσης και των παραδοσιακών συλλόγων στο κέντρο της Αθήνας. Το κρητικό Κονάκι φιλοξενεί μεγάλα ονόματα της κρητικής μουσικής και καταφέρνει να προσφέρει διασκέδαση σε πολλούς θαμώνες. Η πορεία που διαγράφει το κρητικό κέντρο Κονάκι είναι απόλυτα επιτυχημένη και τα δυο αδέλφια προσδοκούν να ολοκληρώσουν το έργο τους αφήνοντας το προσωπικό τους στίγμα στην μουσική διασκέδαση των φίλων της κρητικής μουσικής. Σήμερα το <<κρητικό Κονάκι>> συνεχίζει την ιστορία του και καταγράφει κάθε νύχτα μια ξεχωριστή σελίδα στη διασκέδαση των Κρητών της Αθήνας. 

ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ

FacebookYoutube

 

Κρητική παραδοσιακή
κουζίνα σε καλές τιμές

Έναρξη
προγράμματος:
22:30